Sytenol® A / Bakuchiol / Biljni retinol

Sytenol® A je prva prirodna alternativa retinolu bez ikakvih negativnih posljedica povezanih s retinolom. Dobro definiran spoj (čistoće preko 99%), Bakuchiol je klinički pokazao da smanjuje hiperpigmentaciju i bore jednako učinkovito kao i retinol, s boljom tolerancijom kože. Da, Retinol je pronašao svoju podudarnost.

42,13 2.843,10 

Kupnjom ovog proizvoda ostvarujete 42-2843 Mireille Loyalty boda/ova.
Kupnjom ovog proizvoda ostvarujete 42-2843 Mireille Loyalty boda/ova.

Inci: Bakuchiol

Preporučena koncentracija: 0,5 -1,0 %

Topiv u biljnim uljima i lipidima

Sytenol® A je prva prirodna alternativa retinolu bez ikakvih negativnih posljedica povezanih s retinolom. Dobro definiran spoj (čistoće preko 99%), Bakuchiol je klinički pokazao da smanjuje hiperpigmentaciju i bore jednako učinkovito kao i retinol, s boljom tolerancijom kože. Da, Retinol je pronašao svoju podudarnost.

Sytenol® A je jednako učinkovit kod usporavanja starenje kože kao i:

 • Bez pitanja sigurnosti
 • Lako se formulira
 • Bez problema hidrolitičke stabilnosti
 • Fotostabilan (moguća dnevna primjena)

Retinol (prve generacije):

 • Preumjerno starenje
 • Štiti kožu od daljnje štete
 • Poboljšanje aknaste kože

Nuspojave:

 • Nadraživanje kože, koža postaje osjetljivija
 • Teratogenost
 • Fotokemijska i hidrolitička nestabilnost
 • Korištenje prvenstveno ograničeno amo na noć
 • Nekompatibilnost: poteškoće u formuliranju proizvoda

Sytenol A djelotvoran je protiv 4 faktora rizika nastanka akni:

 1. Produkcija sebuma
 2. Rast bakterija
 3. Upala
 4. Hiperkeratinizacija

Profil biljke:

Obitelj: Leguminosae
Potporodica: Papilionaceae
Rod: Psoralea
Vrsta: corylifolia

Biljka iz koje potječe Bakuchiol, Psoralea Corylifolia, endemična je za određene azijske zemlje poput indijskih himalajskih regija Pakistana i Kine… To je samonikla vrsta koja se stoljećima koristi u ajurvedskoj medicini – samonikla mahunarka koja naraste od 60-100 cm i potrebno joj je 7 do 8 mjeseci da sazri.

Sjemenke koje sadrže Bakuchiol divlje se beru između prosinca i siječnja.

Tradicionalna upotreba:

Biljka Psoralea Corylifolia dio je „Ayurvedske farmakopeje Indije“ (I. dio- I. svezak) koju je objavilo Odjel Ayush, Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi, Vlada Indije. Ova biljka je također navedena kao ‘Uobičajene ljekovite biljke ayurvede’ na Nacionalnom zdravstvenom portalu.

Cijela se biljka koristi za liječenje raznih stanja poput laksativa, afrodizijaka i diuretika. No, sjemenke, koje se obično nazivaju sjemenkama babchi, imaju značajna ljekovita svojstva, posebno za kožne bolesti. Koristi se lokalno i interno za liječenje psorijaze.

Bakuchiol u kozmetici

U kozmetici ekstrakt sjemenki Babchi ne može se koristiti zbog prisutnosti fototoksičnih fitospojeva. Iako je bakuchiol pokazao mnoga fiziološka svojstva i bio je poznat više od 45 godina, njegova prva komercijalna upotreba u lokalnoj primjeni dogodila se tek 2007. godine kada je predstavljen na tržištu pod trgovačkim imenom Sytenol® A, bakuchiol čistoće 99%. Bez neželjenih spojeva, to je jedina verzija Bakuchiola registrirana prema REACH (EC # 685-515-4), uredbi Europske unije, s ciljem poboljšanja zaštite zdravlja ljudi, osobito u kozmetici.

Identifikacija Bakuchiola

Bakuchiol je meroterpen (kemijski spoj s djelomičnom terpenoidnom strukturom) u klasi terpenofenola.

Prvi put su ga 1966. izolirali Mehta i sur. iz sjemena Psoralea corylifolia i nazvan je Bakuchiol na temelju sanskrtskog naziva Bakuchi biljke. Bakuchiol se uglavnom dobiva iz sjemena biljke Psoralea corylifolia, biljke koja se koristi u ajurvedskim i kineskim sustavima tradicionalne medicine. Sjemenke ove biljke sadrže razne kumarine, uključujući psoralen. koji se naširoko koristi u indijskoj, ali i u kineskoj medicini za liječenje raznih bolesti.

Kako Bakuchiol djeluje?

Profil ekspresije gena sada se smatra molekularnim potpisom spoja. Jednostavni usporedni eksperiment s mikro zračenjem rame uz rame retinola i bakuchiola pokazalo je da nemaju bliskih strukturnih sličnosti, ali pokazuju sličan obrazac djelovanja na određene ključne gene i proteine protiv starenja.

Uživajte u blagodatima nalik retinolu bez nuspojava!

Sveučilište u Kaliforniji provelo je dvostruko slijepo kliničko istraživanje na 44 dobrovoljca uspoređujući čisti Bakuchiol (Sytenol ™ A) i retinol, oba korištena u kremi iste koncentracije (0,5%). Studija je pokazala da su dva aktivna sastojka djelovala slično u smislu fotostarenja (59% smanjenje hiperpigmentacije nakon 12 tjedana).

Međutim, koža puno bolje podnosi bakuchiol, osobito kada se radi o peckanju i ljuštenju (značajne razlike u usporedbi s retinolom). UC Davis je na kraju zaključio da bi bakuchiol mogao učinkovito poboljšati znakove starenja na koži, a Bakuchiol je jedna alternativa koju koža bolje podnosi od retinola.

Nakon ove publikacije u British Journal of Dermatology, Bakuchiol je stekao popularnost u medijima i Mintel ga je 2019. proglasio jednim od najmodernijih sastojaka.

Pogledajmo još malo detaljnije

Što se tiče kemijske strukture, Bakuchiol se razlikuje od retinola. No, na razini gena, Bakuchiol i retinol imaju slične molekularne potpise. Prvo, to je alternativa retinolu, stimulira ključne gene protiv starenja poput:

 • Retinoidni geni koji vežu i metaboliziraju
 • Geni izvanstaničnog matriksa
 • Dermo-epidermalni spojni geni

Također, pomaže usporiti proces starenja zahvaljujući svojoj antioksidativnoj zaštiti: Bakuchiol ograničava izravno oksidativno oštećenje stanica, proteina i DNA.

Štiti gene izvanstaničnog matriksa i dermo-epidermalnih spojeva smanjenjem aktivnosti metaloproteaze matriksa (MMP). Konačno, kontrolira upalu i stoga igra ulogu u borbi protiv upala (akne)

Težina N/A
Zapremina

10 ml, 50 g, 100 g, 200 g, 450 g, 900 g