Prateći trendove u kozmetičkoj industriji, zasigurno ni jednoj ženi nije promakla činjenica sve većoj ponudi seruma kod gotovo svih brendova preparativne kozmetike. Možda niste sigurni u potpunosti što je to ili ste možda zadovoljni s hidratizirajućom snagom proizvoda koji koristite i jednostavno niste imali potrebu mijenjati ga. Ali čak i ako niste pokušali mijenjati svoj dosadašnji proizvod, kozmetički serum je postao sve popularniji i zaista pravo blago za kožu.

Serum je oblik kozmetičkog proizvoda koji posjeduje prije svega bržu apsorpciju u kožu i ima sposobnost dubinskog penetriranja u kožu, bez ostavljanja masnog osjećaja. Serum je intenzivna formula s visokom koncentracijom aktivnih sastojaka.

Prateći trendove u kozmetičkoj industriji, zasigurno ni jednoj ženi nije promakla činjenica sve većoj ponudi seruma kod gotovo svih brendova preparativne kozmetike.

Poput mnogih drugih kozmetičkih proizvoda serumi su dizajnirani s fokusom na nekoliko različitih djelovanja: anti-age, izbjeljivanje, protiv akni, hidratacija…itd. Zbog visokog sadržaja aktivnih sastojaka, obično sadrže samo nekoliko njih koji osiguravaju intenzivnu nutriciju za dublje slojeve kože.

Isto kao i mnogi kozmetički proizvodi, i serumi su često na bazi kombinacije ulja i vode, u obliku emulzija ili samo na bazi vode (u kombinaciji s visokim sadržajem natrijeve soli hijaluronske kiseline) ili samo na bazi nutritivnih biljnih ulja. Serum mora biti lagane teksture i ako se radi o uljnom serumu, potrebno je prilikom formuliranja dodati pojačivače apsorpcije, kako bi bolje i brže penetrirao u kožu, bez ostavljanja masnih osjećaja i omogućio naknadno nanošenje kreme ili nekog drugog proizvoda, kao nastavka njege.

Nepisano pravilo za „vodene“ serume, dakle one koji koži prvenstveno osiguravaju vlagu i primjerice izvor hijaluronske kiseline, da se nanose prvi nakon čišćenja (večer) ili nakon pranja (jutro) na lice. Uljni serum, dakle serum koji je bogat masnim kiselinama iz ulja, kao i lipidima, nastojte nanositi zadnjeg, čak i nakon kreme (ako je nanosite) jer on je „zaključati“ sve sastojke u koži i blagotvorno djelovati na lipidni sloj kože, koji će spriječiti gubitak vlage iz kože. Čak i ako ne koristite uljni serum, kap-dvije nekog hladno tiještenog biljnog ulja (marelice, šljive, noćurka, badema) bit će za kožu prava poslastica.

Serum je oblik kozmetičkog proizvoda koji posjeduje prije svega bržu apsorpciju u kožu i ima sposobnost dubinskog penetriranja u kožu, bez ostavljanja masnog osjećaja. Serum je intenzivna formula s visokom koncentracijom aktivnih sastojaka.

S obzirom na visoku koncentraciju aktivnih sastojaka, serumi imaju puno vidljivije rezultate u kratkom periodu, u odnosu na druge kozmetičke proizvode. Kod osjetljive kože ipak treba biti na oprezu zbog visokog sadržaja aktivnica.

Nekoliko činjenica o serumima:

 • Djeluju kao koncentrirani, djelotvorni izvori nutrijenata i hidratacije za kožu
 • Usmjereni na posebne zahtjeve kože
 • Lako se apsorbiraju u dublje slojeve kože

Zašto su važni posebno u ova doba godine i treba li ih mijenjati po sezonama?

Svako doba godine traži posebnu i prilagođenu njegu kože, osobito lica. U ovom hladnom razdoblju naša koža suočava se s nekoliko nepovoljnih uvjeta. Prvi koji nam predstavlja gubitak vlage iz kože; je centralno grijanje i suhi zrak u prostorijama u kojima boravimo. To su uredi, stanovi, kuće i u ovom periodu nekako više boravimo u zatvorenim prostorima. Zbog toga naša koža zahtjeva intenzivniju hidrataciju i svakako ćete zbog toga odabrati serume koji će joj to osigurati.

Preporučujem da svakako, ako do sada niste, uključite hijaluronske serume. No, zbog hladnijeg zraka i sve češćeg vjetra, koži lica je narušen hidrolipidnih sloj kože, posebice s naglaskom na sloj lipida (masti na koži). Taj sloj izuzetno nam je važan i nastavlja se na zaštitu i očuvanje vlage u koži. Jer upravo on „zaključava“ i čuva vlagu u koži. Ne samo lica, već čitavog tijela. Osim hladnoće i vjetra, najveći neprijatelji lipidnog sloja kože su i sredstva za čišćenje, pa i na njih pripazite. Kako biste zaštitili i obnovili i taj iznimno važan sloj, koristite uljne serume ili jednostavno hladno tiještena biljna ulja koja odgovaraju Vašem tipu kože:

 • Suha koža: ulje badema, marelice, pšeničnih klica
 • Masna koža: ulje lješnjaka, sjemenki grožđa, jojojba
 • Mješovita kože: ulje makadamije, avokada

Takav serum možete i sami izraditi:

Za njegu suhe kože:

 • Biljno ulje marelice 5 ml
 • Biljno ulje pšeničnih klica 5 ml
 • Eterično ulje lavande 4 kapi
 • Eterično ulje kamilice njemačke 4 kapi

Za njegu masne i mješovite kože:

 • Biljno ulje sjemenki grožđa 5 ml
 • Biljno ulje pšeničnih klica 5 ml
 • Eterično ulje vetivera 4 kapi
 • Eterično ulje geranija 4 kapi

Ovakav serum nanesite uvijek zadnji u Vašoj njezi lica, osobito Vam ga preporučujem u večernjoj njezi lica, kada nakon što ste lice očistili nanesite par kapi i lagano umasirajte.

Za koga jesu, a za koga nisu najpopularniji serumi?

Ako pričamo o trendovima u serumskim proizvodima, tada pričamo o aktivnim komponentama poput hijaluronske kiseline, vitamina C, retinola, ali i sve više AHA voćnih kiselina. Populacija žena koja je osobito osjetljiva, posebno na retinolske proizvode su trudnice. One svakako moraju izbjegavati takve proizvode.

Kako ih birati i na što paziti pri odabiru?

Tržište je zaista prepuno kozmetičkih seruma, no pri odabiru obratite pozornost na prisustvo parabena (Ethyl paraben, Butyl paraben, Methyl paraben, Propyl paraben). Tražite u sastavu da se u hijaluronskom serumu nalaze barem i sol hijaluronske kiseline (Sodium Hyaluronate) i hijaluronska kiselina (hyaluronic acid), jer tada možemo očekivati dubinsku i površinsku hidrataciju i anti-age učinak. Nikako ne bihpreporučila kupnju seruma s vitaminom C ako se u sastavu nalazi čista askorbinska kiselina (ascorbic acid). Ono što me posebno veseli što nam na tržište dolaze prirodni oblici retinola ili komponente koje imaju slično ili isto djelovanje poput bakuchiol-a, koji je potpuno prirodan i neškodljiv.

Kako se koriste i s čime se kombiniraju?

Hidratizirajući serum uvijek nanosite prije kreme, dok uljni serum nanosite uvijek zadnji u Vašoj rutinskoj njezi kože lica. Nepisano pravilo što se tiče jutarnje i noćne njege je da zapravo u jutro koristimo što jače i intenzivnije proizvode za hidrataciju, dok je večer namijenjena regeneraciji i tkz.oporavku kože. Zato su nam u večernjoj njezi posebice važni uljni, nutritivno bogatiji serumi.

Koji novi sastojci dolaze na velika vrata?

Antioksidansi će definitivno uvijek biti prisutni u serumima za kožu lica, te ne vidim u kojim situacijama bi ih trebali izbjegavati, jer stres nam je prisutan u svakodnevnom životu sve više i više. Time se i u koži stvara povećana količina slobodnih radikala, koji ometaju sintezu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Izloženost plavim zrakama uređaja, TV, kompjutori, mobiteli i tableti također nepovoljnoj djeluju na kožu. UV zrake ljeti izazivaju fotostarenje kože i naravno nečisti zrak i smog kojim smo osobito u većim gradovima sve izloženiji. Protiv svih ovih negativnih posljedica itekako se bore antioksidansi.

Međutim, dolaze nam nove revolucionarne skupine aktivnih komponenata, a jedne od njih su i probiotici za kožu, koji obnavljaju mikrobiom kože i potiču rast naših dobrih bakterija na koži, koje ju štite od infekcija i razno raznih patogenih dermatoloških stanja. Uzmimo u obzir da kožu lica iznimno puno čistimo, peremo i time narušavamo njen prirodni biom kože.

I posebna skupina su matrikinski peptidi ili pametne molekule, koje su sastavljene od kratkih nizova aminokiselina, peptida, koji djeluju iznutra i pružaju dugoročne učinke protiv starenja kože.

Može li se pretjerati sa serumima?

Naravno da može. Osobito biti oprezan sa serumima koji sadrže AHA voćne kiseline i retinol. Držite se isključivo uputa na proizvodu.

Koriste li se neki na vlažnu kožu, može li ići samo serum bez njege nakon ili nije preporučljivo i zašto?

Na vlažnu kožu uvijek možemo nanijeti uljni serum i to laganim kružnim pokretima. Tako mehanički ćemo napraviti emulziju na koži i koži osigurati i vlagu i zaštitu. To se preporučuje u večernjoj njezi, upravo zbog ulja, koja će se mrvicu duže upijati u kožu. Nakon primjerice hijaluronskog seruma, svakako nanijeti kremu za lice, jer ona u sebi sadrži i dio lipida, koji će kožu omekšati i dati joj ugodan osjećaj bez zatezanja. Takvi serumi najčešće su na vodenoj bazi i zbog toga daju osjećaj suhoće. Upravo je taj osjećaj zatezanja i suhoće na koži signal da nam fali prirodnih masnoća.

Zatvori
Prijava
Zatvori
Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici. Nema proizvoda u košarici.