Zadnjih nekoliko godina bilježimo veliki porast proizvodnje kozmetike, kao i prirodne kozmetike u Hrvatskoj i najviše u segmentu Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Zašto je to tako i mogu li OPG-ovi obavljati djelatnost proizvodnje kozmetike, pokušat ću dati odgovore.

Bavim se edukacijom iz područja fitokozmetike, aromakozmetike, aromaterapije i kozmetologije već dugi niz godina, te moram priznati kako je jako puno ljudi prošlo moje edukacije, a i bilo potaknuto krenuti u svoj biznis. Izuzetno me veseli vidjeti posebice mlade ljude, kada kreću u neki zanimljivi projekt i kada prate sve upute koje su dobili na edukacijama. Poseban segment u kojem raste “proizvodnja kozmetike” su OPG-ovi. Namjerno sam proizvodnju kozmetike stavila pod navodnike, jer zaista treba dobro provjeriti u kojim uvjetima se bave proizvodnjom. Ako pogledamo kako to po svim zakonskim propisima biva, bit će nam jasno zašto se pitamo I postavljamo si pitanje proizvodnje u sklopu OPG-a.

Sve ovo zahtjeva popriličan financijski iznos, a svemu prethodi kvalitetna receptura.

U proizvodnji kozmetike postoje dva načina kako jedan pravni subjekt može proizvoditi kozmetiku. Ili će imati vlastiti pogon, koji će odgovarati GMP standardu (Good Manufacturing Practices) , čiji su zahtjevi propisani odredbom EU No.1223/2009 I ISO 22716:2007, ili će potpisati Ugovor o uslužnoj proizvodnji s drugim pravnim subjektom koji za isto ima dozvolu Ministarstva zdravlja. Odluka ovisi isključivo o vlasniku ili upravi. U prvom slučaju, kada se OPG odluči na vlastiti proizvodni pogon, potrebno je zadovoljiti sve kriterije, od prostora za proizvodnju, uređenja, dokumentacije, DDD mjera, prijave na Ministarstvo zdravlja, a nakon toga slijede prijave i analize proizvoda. Kada pogon bude prema svim kriterijima, tek tada dolaze na red proizvodi. Za proizvode je potrebno izraditi PIF (Product Information File) kojem prethode određene kemijske I mikrobiološke analize, te izrada deklaracije. Nakon PIF-a slijedi prijava na CPNP (Cosmetic products notification portal) portal I tek tada proizvod može ići u prodaju. Sve ovo zahtjeva popriličan financijski iznos, a svemu prethodi kvalitetna receptura. Većina OPG-ova, uslijed dostupnih informacija na internetu, raznih on-line radionica, a ujedno I radionica unutar određenih škola za prekvalifikaciju, tečajeva I slično, stekne određeno samopouzdanje I krene u razvoj I formuliranje svojih proizvoda. Ako postoji educiranost svih prethodno nabrojenih aktivnosti, nezaobilazna osoba bit će procjenitelj sigurnosti proizvoda koji će upozoriti ako se u proizvodu nalaze neke nedozvoljene sirovine ili pak sirovine koje se zbog možda tehničkih razloga ne mogu nalaziti u njemu.

U proizvodnji kozmetike postoje dva načina kako jedan pravni subjekt može proizvoditi kozmetiku.

Nažalost u 95% slučajeva nemamo odrađen ni jedan od gore navedenih koraka. Izostala je podrška nadređenih institucija koje bi OPG-ove trebale informirati i uputiti na institucije, a izostala je i kontrola sanitarnih inspekcija. Tako da možemo svjedočiti velikoj količini OPG-ova koji proizvode kozmetiku u neadekvatnim uvjetima, sa sirovinama koje sami proizvode (macerate, ulja, eterična ulja, pčelinji nusprodukti), pakiraju u prehrambenu ambalažu I stavljaju deklaraciju koja nije u skladu s propisima, te time mogu ugroziti zdravlje potencijalnog potrošača/korisnika.

Postoji točno propisan način deklaracije i ono što mene osobno najviše zabrinjava je navođenje sastava prema INCI nazivlju (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), odnosno Međunarodnom nazivlju sastojaka kozmetičkih proizvoda. Zašto? Ako imamo potrošača alergičnog na određeni sastojak mirisa, pčelinje proizvode, ulja orašida, gluten, a to nismo pravilno naveli na deklaraciji, možemo ugroziti zdravlje potrošača, a time I sebi osigurati pozamašni financijski izdatak u obliku kazne ili prijave.

Smatram da je OPG-ovima potrebna edukaciju i potrebno je ljude usmjeriti i uputiti na pravilnike, zakone i regulative. Stavljanje jednog kozmetičkog proizvoda prema svima propisima nije ni lako, a ni jeftino i treba razmisliti o tome što se sve nalazi na sajmovima I što se sve prodaje putem društvenim mreža.

Ako imamo potrošača alergičnog na određeni sastojak mirisa, pčelinje proizvode, ulja orašida, gluten, a to nismo pravilno naveli na deklaraciji, možemo ugroziti zdravlje potrošača, a time i sebi osigurati pozamašni financijski izdatak u obliku kazne ili prijave.

Radionice koje vodim i održavam već preko 7 godina su mjesta s kojih nastojim upozoriti na ovakve probleme i ako netko od polaznika krene u poslovne vode, dobro ih usmjeriti. Naravno, to je samo jedan mali dio, a gdje je ostatak OPG-ova koji kreće bez prethodnih uputa i znanja? Smatram da trebamo biti podrška OPG-ovima, čiji se razvoj kozmetike temelji većinom na njihovim vlastitim sirovinama, na stvaranju prihoda, na neki način I očuvanju i unaprjeđenju hrvatskog sela, ali temelj su kvalitetne smjernice i informacije.

Zatvori
Prijava
Zatvori
Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici. Nema proizvoda u košarici.