Colloidal Oatmeal

Koloidna zob svoje blagodati za kosu pokazuje kroz čišćenje i hidrataciju te smirivanje i zaštitu kože od štetnih utjecaja iz okoliša. Organic Monitor, koji prati tržište autentičnih prirodnih kozmetičkih proizvoda, bilježi dvoznamenkasti globalni rast već deset godina i očekuje se da će taj trend nastaviti, iako je došlo do blagog pada. Ekonomska kriza zajedno s velikom potražnjom za prirodnim aktivnim tvarima potaknula je istraživanje alternativnih sastojaka kako bi se razvili proizvodi koji su povoljni u smislu funkcionalnosti proizvoda i ekonomske učinkovitosti.

7,64 180,55 

Kupnjom ovog proizvoda ostvarujete 6-144 Mireille Loyalty boda/ova.
Kupnjom ovog proizvoda ostvarujete 6-144 Mireille Loyalty boda/ova.

INCI: Colloidal Oatmeal. Leuconostoc/Radish Root, Ferment Filtrate
Opis: tekuca koloidalna zob
Preporučena koncentracija: 1 – 10%

Zob se koristi već nekoliko tisućljeća u raznim oblicima, u obliku čaja, za hranu, za kupku, u dodacima prehrani kod poremećaja nesanice, anksioznosti i raznih kožnih stanja poput ekcema, opeklina i drugih upalnih procesa.
Tek 1945. godine proizvedena je koloidna zob te je otkriveno da fino samljevena i termički obrađena zob, oslobađa koloidne materijale. Korisnici koji su u svojoj rutini koristili koloidnu zob opisali su svoju kožu kao “mekšu” i “svilenkastiju”.

ZNANOST
Koloidna zobi pročišćuje, vlaži i zaglađuje kožu te pruža zaštitu kože od UV zračenja. Zob se melje u prah i raspršuje u vodi, čime se dobiva kozmetički agens koji se može koristiti kao dodatak kupkama, šamponima, gelovima za brijanje i hidratantnim kremama. Blagotvorna kozmetička svojstva koloidne zobi proizlaze iz kemijskog polimorfizma. Visok udio škroba i beta-glukana odgovoran je za zaštitnu i zadržavanje vode na koži. Prisutnost različitih vrsta fenola pruža antioksidativnu i umirujuću aktivnost.
Neki od fenola u zobi također su snažni apsorbensi ultraljubičastog zračenja. Flavonoidi koji se nalaze u zobi izgledom struktura fenola odgovorni su za apsorpciju UV zraka, djelujući kao zaštita u obrani ubrzanog starenja uzrokovanog učestalom izlaganju ultraljubičastim zrakama. U preliminarnim istraživanjima, flavonoidi su pokazali potencijal kod modifikaciju alergena, virusa i karcinogena, te se stoga mogu smatrati “modifikatorima biološkog odgovora”.

Godine 2003., FDA je regulirala koloidnu zob kao proizvod za zaštitu kože.

KORISTI
Colloidal Oatmeal (inci) je vodena otopina mljevene zobi, koja se može dodati u različite kozmetičke proizvode i predstavlja učinkovit izbor za zaštitu kože od štetnog vanjskog utjecaja, istovremeno ostavljajući kožu glatkom i svilenkastom. Ova sirovina je vodotopiva i preporuča se u koncentraciji od 1% do 10% u gelovima, losionima, šamponima, puderima i kremama. Savršen je izbor ukoliko ga proizvođač želi iskoristiti u više proizvoda jer može poslužiti kao svestrana baza za čistače, losione i proizvode za njegu kože, gdje je potrebna visoka aktivnost. Osim što je učinkovito rješenje za pružanje zaštite od vanjskih uvjeta, hidratizira, čisti i smiruje kožu. Kako je bez alergena može se preporučiti i za osjetljivu kožu.

References:
1. Ellen S. Kurtz.”Colloidal oatmeal: history, chemistry and clinical properties”. Journal of Drugs in Dermatology. 2007 February. Retrieve from http://find articles.com/p/articles/mi_m0PDG/is_2_6/ai_n1917146. Retrieved on June 21st, 2011.
2. Maunsell, Cark and Beerling, Judi. “Ingredients – The Humble Oat Comes of Age.” Cosmetics Business. 2010 October. Retrieved from http://www.cosmeticsbusiness.com/technical/article_page/Ingredients__the_humble_oat_comes_of_age/57401. Retrieved on June 22nd, 2011.
3. Andersen, Oyvind M. and Markham, Kenneth R. Flavanoids: Chemistry, Biochemistry and Applications. 2006. CRC Press (imprint of Taylor & Francis Group). 8-17.
4. Pascoe, David. “Aveeno Anti-Itch” Relieves Dry Itchy Skin.” Supplement to Journal of The American Academy of Dermatology. March 2006, Volume 54, In-vivo Study of Skin Conditioning

Težina N/A