Koža pelenske regije kod beba, kao i ostatak kože puno je tanja i drugačije strukture u odnosu na kožu odraslih. Vanjski sloj je mnogo tanji i stanice su rjeđe raspoređene nego kod odraslih, a lojne žlijezde su još neaktivne, tako da lipidni zaštitni sloj skoro da ni ne postoji.

Bebe se rađaju sa zaštitni pokrovom koji se naziva verniks i koji će se oljuštiti u prvih nekoliko tjedana i nema nikakve potrebe da ga silom ljuštimo, jer predstavlja zaštitnu barijeru kože.

No, kada je u pitanju pelenska regija beba, moramo imati na umu da je taj dio kože znatnije izložen urinu i fekalijama, a s obzirom na prethodne informacije i još uvijek nerazvijen lipidni sloj kože, moramo tu regiju posebno njegovati.

Zapravo je „dječja krema za guzu“, „Pavlovićeva krema“, „lanolinska krema“ prvi kozmetički oblik s kojim se dijete susreće. Krema je desetljećima zadržala svoj osnovni sastav; a to su vazelin, lanolin, voda i ulje. Naravno postoje i varijacije poput dodavanja peru balzama, cink oksida, uljno topivih vitamina, pa čak u ne tako skoroj prošlosti i borna voda. No, u fokusu je mehanička zaštita kože u obliku okluzije i upravo tu zadaću izvrsno obavljaju lanolin i vazelin. Iz toga razloga takve kreme ili bolje rečeno masti su jako masne, ne upijaju se i na koži ostavljaju zaštitni film.

Sada dolazimo do klasičnih problema sirovina; odnosno pitanja vazelina i lanolina. Naime, vazelin je sirovina koja se dobiva preradom sirove nafte različitim procesima (destilacija, filtracija) kako bi se određene komponente odvojile i dobila kvaliteta koja zadovoljava potrebe i standarde kozmetičke industrije. Kod upotrebe vazelina nema straha od prodiranja u kožu, ali vazelin sam po sebi nije poželjan sastojak u prirodnoj kozmetici, te ga certificirajuće kuće poput COSMOS-a, NaTrue-a i slične ne odobravaju u proizvodima.

S druge strane imamo lanolin, prirodnu masnoću koja oblaže ovčju vunu i tako štiti samu životinju od hladnoće, kiše i ostalih nepovoljnih uvjeta. Upravo u tome počiva i njegovo djelovanje na našoj koži. Međutim, zadnjih nekoliko godina bilježimo sve više problema s lanolinom. Od nestašice do vrlo loše kvalitete. Najveći problem je tretiranje životinja, odnosno dlake različitim biocidima protiv parazita i nametnika koji nastanjuju dlaku životinja. Zbog toga često bude zaostalih pesticida ili teških metala, te dosta prijavljenih alergijskih reakcija.
Upravo iz svih navedenih razloga industrija na tržište stavlja nove sirovine koje imaju jednaku funkciju, ali su prirodnije i bez alergijski reakcija.

Osim zaštite pelenskog područja kod djece, važno je naglasiti da se ovakva njega preporučuje i kod ležećih pacijenata, koji koriste pelene za odrasle.

Izrada:
  1. Fazu A i Fazu B paralelno grijemo do 60˚C.
  2. Kada su obje faze istih temperatura, emulgiramo.
  3. Ispod 40˚C dodajemo Geogard 221.
  4. Punimo u lončiće.
Sastojci: 
  • Softisan 649 je veganska alternativa lanolinu, potpuno bez nečistoća koje mogu izazvati kožne reakcije, pruža stvaranje zaštitnog filma na koži u mnogobrojnim vrstama formulacija.
  • Naturelyn 500 je biljni vazelin koji se koristi kao vrlo važna alternativa tradicionalnom vazelinu mineralnog porijekla.
  • Ulje avokada odličan je saveznik u borbi protiv upala na koži, iritacije, crvenila, svraba i oteklina. Koristi se i kao pomoć u tretiranju ekcema i psorijaze te u njezi noktiju i kože oko noktiju.
  • Geogard 221 konzervans
Preuzmite formulaciju (PDF)
Zatvori
Prijava
Zatvori
Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici. Nema proizvoda u košarici.